Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Συσκευή αναρρόφησης Βασιλικού πολτού

Πατεντα του συναδερφου GMAKIS  κλεμμενη απο το διαδυκτιο ....


 Η τιμή της συγκεκριμένης συσκευής στο εμπόριο κυμαίνετε στα 250-300 ευρώ , έμενα μου κόστισε το απίστευτο ποσό των …. 30 ευρώ . Το μόνο πράγμα που αγόρασα είναι η αντλία κενού που έκανε νομίζω 22 ευρώ , τα σωληνάκια είναι από φαρμακείο ( δεν θυμάμαι την χρήση τους ) , και τα κουτάκια από το μαγαζί της γυναίκας μου !!!


Παίρνει ρεύμα από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου




Στην Εύβοια για πευκομελο



Την εβδομάδα που μας πέρασε πήγα  στην Εύβοια να πάρω τον τρύγο από τα πευκοδάση της βοριας Εύβοιας . Τα μελίσσια που είχα στείλει με έναν φίλο και συνάδελφο ήταν μόλις πέντε , αλλά ο σκοπός βέβαια δεν ήταν η μεγάλη παραγωγή μελιού , αλλά η όλη διαδικασία , και η εύρεση περιοχών για …. Του χρόνου !!!









Σχετικά με το σφράγισμα , τα πλαίσια πρέπει να είναι κατά τα 3/4 σφραγισμένα για να μπορείς να τα τρυγήσεις , αλλιώς το μέλι μπορεί να ξινίσει .









Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σουσουρα η ξουρα



Αυτή τη στιγμή κάποια από τα μικρά μου μελισσακια ( παραφυάδες )βρίσκονται στην Αργαλαστη , στα Ρείκια ( σουσουρα η ξούρα )




Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να είχα δυνατά μελίσσια εκεί ώστε να πάρω και λίγο μελακι από τα ρείκια , αλλα δυσκολα κρατάς δυνατά μελίσσια ως το φθινόπωρο χωρίς να είσαι σίγουρος για το αν θα ( δώσει ) και το ρείκι …..






Το μέλι από κουμαριά έχει ιδιόμορφη πικρόγλυκη γεύση και κρυσταλλώνει γρήγορα.
Περιέχει την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Περιέχει τον πολυσακχαρίτη, τυρανόζη ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων. Περιέχει το ένζυμο διαστάση ή αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.
Παγκοσμίως ονομάζεται ως μέλι της εκατονταετίας γιατί παράγεται σπάνια "σχεδόν κάθε 100 χρόνια " στη νήσο Κορσική της Γαλλίας και εξάγεται αποκλειστικά στις πλούσιες αραβικές χώρες.
Στην Ελλάδα το παράγουμε σχεδόν κάθε χρόνο στην Πελοπόννησο και στη Χαλκιδική και είναι ιδιαίτερα τονωτική τροφή για τον άνθρωπο και τις μέλισσες.
Σύμφωνα με το Institut fur Honig – Analytik στη Βρέμη και την Kraft του Μονάχου περιέχει:
0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)
36,1% φρουκτόζη
28,9 γλυκόζη
1,7% μαλτόζη
1% τυρανόζη
19,5% υγρασία
ph 4,5
.Ιδιαίτερα επειδή εχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ειναι καλό και για διαβητικούς.

 Το μέλι Ρείκι είναι πάρα πολύ θρεπτικό και ιδιαίτερα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν, οτι το μέλι ρείκης ή ερείκης, εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με έμφαση στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.
Ιδιαίτερα βοηθάει σε προβλήματα χοληστερίνης.



Νεοτέρα από τα μελίσσια μου θα έχω μετά το Σ/Κ που θα πάω στην Εύβοια να πάρω τον τρύγο από το πεύκο . Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα κρατήσει ακόμα λίγο καλός , γιατί φέτος πραγματικά δεν ξεκίνησε καλά . Από καστανιά , μέχρι και τα ανθομελα δεν δούλεψαν ικανοποιητικά . Τώρα στο τέλος , κάτι πάει να γίνει , αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες 2 εβδομάδες  . Καλά μέλια σε όλους τους φίλους και συνάδελφους που έχουν τα μελίσσια τους στο πεύκο .