Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

                                          ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ

Ενα πολυ χρησιμο εργαλειο για τον μελισσοκομο , απο την στιγμη που θα αρχισει να βγαζει λιγο περισσοτερο μελακι ειναι το μπεν μαρι . Πολλα απο τα μελια που βγαζουμε εχουν την ιδιοτητα  να κρυσταλωνουν μετα απο καποιο χρονικο διαστημα . Το μελι απο βαμβακι πχ κρυσταλωνει στον ενα μηνα , το πευκομελο στον χρονο εκτος αν ειναι αναμιγμενο με αλλο μελι οπως το μελι ερεικης οποτε και κρυσταλωνει πολυ γρηγοροτερα !!! Οταν το μελι κρυσταλωσει μεσα στον τενεκε που το εχουμε ειναι πολυ δυσκολο να βγει για να μπει στο βαρελι και απο κει στα βαζακια οποτε πρεπει να το ρευστοποιησουμε με καποιο τροπο που να μην το καταστρεψουμε και χασει ολες τις βιταμινες του.
Το μελι πρεπι να θερμανθει σε μια θερμοκρασια μεχρι 40 βαθμους  για μερικες ωρες . 
Με μια ερευνα αγορας που εκανα στο διαδικτυο για μπεν μαρι ειδα οτι οι τιμες που παιζουν ειναι ......
το λιγοτερο που μπορω να πω απογοητευτικες  γιαυτο σκεφτηκα να το κανω εγω ,  στον βαθμο που μπορω φυσικα . Αυτο που μου εφιαξαν σε στρατζα ειναι η δεξαμενη με μια μουφα για την αντισταση . Αν ειχα ηλεκτροκολληση ( και ηξερα να την χρησιμοποιω ) θα την εφιαχνα εγω . 
Αγορασα μια αντισταση και προσαρμοσα ενα θερμοστατη που τον εχω ρυθμισει στους 40 βαθμους και ..... ετοιμο . Κοστος κατασκευης 76 ευρω .
Κοστος στα καταστηματα απο 200 εως 1300 ευρω !!!!





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου